Sudca Roberti považuje celý cyklistický šport za nakazený dopingom

30.12.2012 Celý región

Bergamo 30. decembra (TASR) - Sudca v kauze dopingového obvinenia lekára Michele Ferrariho Benedetto Roberti vystavil cyklistickému športu zlé vysvedčenie.

"Nič sa nezmenilo. Nie je pravdou, že situácia sa v minulých rokoch zlepšila. Videl som veci, ktoré si nemožno ani predstaviť," vyhlásil právnik v rozhovore pre taliansky cyklistický časopis "Tuttobici", ktorý sprostredkovala agentúra dpa.

Roberti, pred časom spolupracujúci aj s Americkou antidopingovou agentúrou USADA, ktorá priviedli k pádu Lancea Armstronga, rozprával o nových prostriedkoch EPO, ktoré zatiaľ nie sú dokázané. Podľa jeho názoru sú dopingom nakazené všetky úrovne cyklistiky, od amatérskeho športu až po benefičné akcie.

"Máme dočinenia s ľuďmi bez zábran, ktorí si vstrekujú všetko bez ohľadu na následky. Používajú produkty ukradnuté z nemocníc a prostriedky z východnej Európy alebo blízkeho Východu, bez akejkoľvek záruky kvality," myslí si Roberti.

Sudca od Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) požadoval, aby o licenciu prišiel aj Dán Bjarne Riis, víťaz Tour z roku 1996 a šéf tímu Saxo Tinkoff, ktorý vo svojich aktívnych rokoch tiež dopoval. Jeho meno padlo aj v súvislosti s vyšetrovaním USADA proti Armstrongovi.
 

Vyberte región